Sverigedemokraterna mot tredje största parti

Igår 10 september fick SD 6,0 % i Synovate-undersökning (ca 1500 intervjuer) och 5,4 % i United Minds. Närmast större partier är VP 6,4 %, MP 7,2 % och FP 8,2 % i Synovate. Med felmarginaler på 1 % så är det endast FP som säkert är större än Sverigedemokraterna.

Underskattning i undersökningar
Enligt flera undersökningsledare underskattas Sverigedemokraterna i telefonintervjuer. Vid förra valet så sade opinionsmätningarna 1,8 % – 2,1 % före valet och valresultatet blev 2,9 %. Kanske har ”skämmighetsfaktorn” minskat sedan dess, kanske inte. Väljarstödet för SD har 3-4 dubblats enligt opinionsmätningarna. Om skämmighetsfaktorn är 50 % som i förra valet så kan SD få 9 %. Om faktorn är mer statisk i procent (ca 1 %) så blir resultatet 7 %. Detta under förutsättning att Synovates undersökning är via telefon. Skämmighetsfaktorn är lägre i webbundersökningar.

Idag 11 september kom United Minds dagliga snabbundersökning på Aftonbladet där SD fick 6,4 %. Skämmighetsfaktor på 50  % ger 9,6 % i valresultat, alternativt 7,4 %. Mer information gavs inte, sannolikt för att de rödgröna har mycket låga siffror. Troligen har Alliansen ett kraftigt övertag kanske 49 %, rödgröna har kanske under 40 %. Aftonbladet vill inte knäcka valarbetarna fullständigt med den informationen. Den visar också att en röst på de rödgröna skulle hjälpa SD till en vågmästarroll, så de som verkligen avskyr SD bör alltså rösta på Alliansen för att minska SD’s inflytande.

Odds

Fortfarande ger Unibet 1,25 gånger pengarna om Sverigedemokraterna får över 4 % i riksdagsvalet. Lägst odds ger SD  på 5,5-6 % i valet (förutom på 3,5-4 % av någon märklig anledning, kanske många som vill att SD inte kommer in och spelar hårt på det). Det var minst en vecka sedan Unibet uppdaterade oddsen. Ladbrokes har satt 4,8 % av rösterna som gräns för Sverigedemokraterna i spelet, så de är nästan helt säkra på en riksdagsplats för SD.

Politikens förskjutning, det nappar för Folkpartiet

Intressant att notera är att FP och SD går framåt nu i undersökningarna. FP har senaste tiden blivit anklagade för att fiska i grumliga vatten, med uttalanden om högre krav på invandrarna. Tydligen har FP fått napp. Men fisket har inte skett på bekostnad av SD som också går framåt. Hela politiken håller på att dras åt SD´s håll, vilket öppnar för än tydligare krav från SD. FP som har suttit vid makten i fyra år och nu någon vecka innan valet så görs utspel om lite högre krav på invandringen. Hur trovärdigt är det och hur stort inflytande får de efter valet? Sverigedemokraterna kan aldrig ignorera kärnfrågan om invandringen vid överenskommelser med andra partier, då kommer väljarna förlora förtroendet för partiet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: