Mångsegregerade Sverige

Jan Helin, chefredaktör på Aftonbladet ”gillar olika”. Själv bor han i Äppelviken där folk jobbar mycket och åker på häftiga resor.

Kl 9.27 den 19 september 2010 skriver ”Leif” på Jan Helins blogg på Aftonbladet.

”Leif” kommenterar Jan’s kampanj ”Vi gillar olika”
Jag vet inte vilken planet redaktören bor på. Själv bor jag i ett område med många invandrare och det är allt annat än sörgårdsidyll det vill jag lova. Självklart skall man inte dra alla över en kam. Fakta är dock att vi 2009 tog emot drygt 100 000 människor, det vill säga som en medelstor svensk stad. Flertalet kom från Irak, Somalia samt Afghanistan. Flertalet är analfabeter, man klumpar ihop sig med sina landsmän, vilket jag kan förstå, i enklaver där man inte behöver lära sig svenska eller hur Sverige fungerar. Jag erbjuder redaktören att byta boende med mig en månad, antar att han bor i innerstan eller ett ”svenskt” villaområde.

Jan Helin svarar ”Leif”
19 september 2010, kl 09:40
Hej Leif. Jag bor i ett villaområde som är lika homogent som de enklaver du beskriver. Vi hålls ihop av att vi jobbar mycket, lägger sjuka pengar på bilar och resor, har fina trädgårdar som vi inte hinner sköta och kan varenda avsnitt av Solsidan. Det är vanligt i hela världen att människor som är lika vill bo nära varandra. Och ofta är det saker som jobb och intressen som gör att man gillar varandra. En del gillar bara de som är av samma etnicitet som en själv. Jag är inte så upprörd över det. Jag är upprörd över de som menar att just deras svenskhet måste gälla för alla. Så menar till exempel Sverigedemokraterna. Därför gillar jag olika.

Jan Helin vill alltså ha ett mångsegregerat samhälle. Somaliska analfabeter ska bo för sig i Borlänge och leva på bidrag. Islamister/muslimer ska bo i Rosengård, elda bilar, attackera brandkår och polis och leva på bidrag. Norrlänningar ska få bidrag och vara på älgjakt och plocka bär. Skåningar ska bruka jorden och betala skatt. Assyrier/syrianer ska bo i Södertälje och kriga med muslimer och försörja sig i brottssyndikat.

Sverige har blivit för olika tycker jag. Vi behöver en gemensam värdegrund för att samhället skall fungera bra och människorna skall trivas. Jan Helin säger själv att folk trivs bäst när de bor med människor som liknar dem själva. (Där har du rätt enligt t ex Robert Putnam’s stora undersökning ”E pluribus unum”, Putnam var bestört över resultatet och lade desperat in ”på lång sikt så är det bra”, USA har hållit på i några hundra år nu, vad är lång sikt? 1000 år?). Islamister är ett extremt exempel på när olikheterna gått för långt och samhället bryts sönder.

De exempel jag har tagit upp här ger uttryck för att Sverige är ett ”mångsegregerat” samhälle. Det är inte bra, varken på kort eller lång sikt. Det stora problemet är de som blir påtvingade människor som de inte vill ha som sina grannar. Jag tänker främst på svenskar/assimilerade invandrare som har fått sina bostadsområden fyllda med nyanlända invandrare. De röstar i hög grad på Sverigedemokraterna därför att de inte har fått vara med och bestämma om vad som sker med dessa områden, utan blir påtvingade detta ovanifrån. Jag citerar Janne Josefsson ur Helsingborgs Dagblad 20080210:

”Han(Janne Josefsson) ser två hot mot den seriösa undersökande journalistiken. Den första är att den politiska makten nu anlitar pr-konsulter för att försvåra den undersökande journalistik de i andra sammanhang hyllar. Den andra är det låga förtroendet journalister har hos allmänheten. Han menar att det beror på den bristande rapporteringen från baksidan av det mångkulturella samhället.

-Flykting- och invandrarfrågan är det största journalistiska sveket som min generation journalister genomfört i det här landet. Vi har inte på ett seriöst och trovärdigt sätt beskrivit vilka oerhörda problem som finns i ett mångkulturellt samhälle. Jag tillhör dem som försvarar det mångkulturella samhället. Men vi som försvarat det har ju förskönat det. Det är otroliga saker som har hänt i arbetarförorterna, där en trappuppgång på några år kunde förvandlas, medan vi stämplade rasist i pannan på de som protesterade och sedan själva förskansar oss i områden långt bort från flyktingar och invandrare, säger han.”

Citatet träffar Jan Helin mitt i prick. Jan borde sätta sig in i de människors liv vars vardag präglas av segregerade bostadsområden. Bo en vecka/några dagar vardera i dessa områden för att åtminstone få en inblick i problemen. Hässelby, Tensta, Rosengård, Tjärna Ängar, Alby, mfl mfl. Det finns många områden som är förslummade och endast bidragen håller dem uppe något så när.

Om du inte är beredd att bo i dessa områden och förespråker mer invandring av människor som inte kan försörja sig så har du ett problem. Du säger en sak med tungan och gör en helt annan sak i verkligheten. Hur trovärdig är du då?

Det verkar som att du också vill arbeta med folk med samma etnicitet som du själv när man tittar på redaktionen och givetvis vill du bo i ett område med svensk etnicitet. Du talar med dubbla tungor Jan Helin. Fråga Janne Josefsson, han har i alla fall en utländsk fru men är mycket kritisk till invandringspolitiken. Kan du inte låta Janne skriva lite i din tidning?

Annonser

3 svar to “Mångsegregerade Sverige”

 1. k. karlsson Says:

  Jag är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli Sverigedemokrat.
  Jag är, har alltid varit och kommer förmodligen alltid att förbli Vänster-socialdemokrat.
  Men…och det är väldigt viktigt…jag har ett antal avvikande åsikter från officiell Socialdemokratisk ståndpunkt…detta rörande primo invandringspolitiken som är sedan decennier ett havererat totalfiasko… samt sekundo så anser jag att vi omedelbart påbörjar processen att bygga 20 nya kärnkraftverk (av vilka ett par stycken gärna får gränsa till Danmark…

 2. k. karlsson Says:

  Jag är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli Sverigedemokrat.
  Jag är, har alltid varit och kommer alltid att förbli Vänstersocialdemokrat.
  Dock har jag ett par små problem…mina åsikter om invandringen och kärnkraften går helt på tvärs mot officiell Socialdemokratisk ståndpunkt!
  Läst Din blogg och kan inte annat än instämma i huvuddelen av Dina argument!
  Åkesson lär dock ha ett par små problem att tampas med i framtiden och det är dels hans partis officiella ståndpunkter när det gäller arbetsrätten; LAS-MBL-Arbetsmiljölagen samt synen på de fackliga organisationerna, det blir så lätt att halka galet i de frågorna om man väljer instinktivt en rent högerpopulistisk ståndpunkt. Samt det andra lilla problemet han kommer att ha blir att rensa ut drängstugeelementen ur partiet…dom är på sikt ett sänke. I övrigt uppskattade jag att läsa dina reflekxoner (och jag håller med; Mona Sahlin var förbrukad redan för femton år sedan…tyvärr!) MVH K Karlsson

 3. k. karlsson Says:

  Jag är inte, har aldrig varit och kommer aldrig att bli Sverigedemokrat.
  Jag är, har alltid varit och kommer alltid att förbli Vänstersocialdemokrat.
  Dock har jag ett par små problem…mina åsikter om invandringen och kärnkraften går helt på tvärs mot officiell Socialdemokratisk ståndpunkt!
  Läst Din blogg och kan inte annat än instämma i huvuddelen av Dina argument!
  Åkesson lär dock ha ett par små problem att tampas med i framtiden och det är dels hans partis officiella ståndpunkter när det gäller arbetsrätten; LAS-MBL-Arbetsmiljölagen samt synen på de fackliga organisationerna, det blir så lätt att halka galet i de frågorna om man väljer instinktivt en rent högerpopulistisk ståndpunkt. Samt det andra lilla problemet han kommer att ha blir att rensa ut drängstugeelementen ur partiet…dom är på sikt ett sänke. I övrigt uppskattade jag att läsa dina reflektioner (och jag håller med; Mona Sahlin var förbrukad redan för femton år sedan…tyvärr!) MVH K Karlsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: