Hofstedes kulturella dimensioner

Geert Hofstede är en Holländsk professor emeritus. Han har forskat i kulturella dimensioner och hans läroböcker används på handelshögskolor. På hans hemsida kan man läsa om olika kulturer.

Per Gudmunsson skriver på sin blogg: ”Hofstede finner att Sverige utmärks av icke hierarkisk organisering, en hög grad av individualism, mycket små värderingsskillnader mellan könen samt hög tolerans för oliktänkande. Hans summering av arabvärlden, varifrån en stor del av invandrarna till Sverige kommer, ser ut på ett annorlunda sätt. Arabländerna snittar 80 vad gäller respekt för hierarkier (på en skala till 100) när Sverige får 25. Man når 38 i individualism, där Sverige har 68. I måttet maskulinitet, där jämställda Sverige alltså ligger på 9, hamnar arabländerna på 52. När det gäller kulturell oemottaglighet för det avvikande får arabvärlden 68 mot Sveriges 22. Det är oklart hur den SFI-undervisning ser ut som ändrar på det.”

Vem tror att folk från kulturellt avlägsna länder omgående får svenska värderingar när de passerar gränsen till Sverige? Här har vi ett utmärkt teoretiskt verktyg för att beskriva vad som händer i Sverige idag och vad vi kan och bör göra åt det.

Citat från Hofstedes hemsida:

”Culture is more often a source of conflict than of synergy. Cultural differences are a nuisance at best and often a disaster.” Prof. Geert Hofstede, Emeritus Professor, Maastricht University.

Vad är det vi ser i mångsegregerade Sverige om inte ett till stora delar ”disaster”? Mer kunskap om Hofstedes kulturella dimensioner kan förhoppningsvis knyta ihop Sverige igen (tillsammans med en mer dansk politik).

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: