Utlänning blir invandrare

Åke Daun, professor emeritus i etnologi skriver i Fokus (19-25 nov 2010) att utlänning har en enda språklig innebörd, nämligen ”person som kommer från annat land”. Sen har folk börjat kalla dem för invandrare istället därför att det låter mer inkluderande än utlänning. Professorn skiljer mellan svensk och etnisk svensk. Etnisk svensk är en individ med djupa rötter i Sverige. Etnisk är ett antropologiskt begrepp och syftar på etnisk grupptillhörighet, bland annat en gemensam historisk bakgrund, ett visst sätt att räkna släktskap, ett språk etc.

Professorn känns som en frisk objektiv fläkt med perspektiv. Olika etniska grupperingar finns allt mer i dagens Sverige. Enda orsaken är att det tillåts komma hit olika etniska grupper. Se tex Geert Hofstedes kulturella dimensioner. Han beskriver varför jag känner mer samhörighet med våra nordiska grannfolk än med t ex en etnisk spanjor. Ännu mer avlägsen blir grupptillhörigheten med etniska irakier och etniska somalier.

Hofstede liksom Robert Putnam ( E pluribus unum ) har i sin forskning kommit fram till att olika kulturer och etniciteter som blandas gör att folk mår sämre, det skapar konflikter, missförstånd, misstroendet ökar, solidariteten minskar (kort sagt det ”sociala kapitalet” minskar enligt Putnam). Putnam har sedan desperat lagt till ”på lång sikt” för att han blev så deprimerad av sina egna resultat. USA går bakåt i socialt kapital efter flera hundra år av integration enligt Putnam, ändå hävdar han att det är bra på lång sikt. Hur Putnam motiverar slutsatsen att stora etniska variationer är bra på lång sikt framgår inte.

Idag kan vi se olika grupper i Sverige som inte vill eller har stora problem att integreras i det svenska samhället. T ex somalier, assyrier, syrianer, irakier, mfl. De som har störst problem att anpassa sig är de med kulturella dimensioner (Hofstedes begrepp) som skiljer sig mycket från etniska svenskars kulturella dimensioner.

Många utlänningar gör starkt motstånd och framhärdar sina egna kulturer istället för att integreras. Muslimerna gör starka försök att organisera sig, dock har de sinsemellan också stora variationer i etnicitet vilket ytterligare segregerar och segmenterar de människor som befinner sig i Sverige. Assyrierna/syrianerna i Södertälje är kanske det tydligaste exemplet på en grupp som inte är intresserade av att integreras trots goda förutsättningar. Lojaliteten är större inom den egna gruppen än till det svenska samhället. Särskilt problematiskt är det när svenska samhället omhuldar etniciteter som starkt motsätter sig den egna gruppens etnicitet, jag syftar på muslimska araber kontra etniskt svenska kristna och judar.

Faktum är att den etniska bakgrunden aldrig riktigt går ur (och sannolikt är det helt naturligt). Människor har en bakgrund som inte går att bortse ifrån, även på mycket lång sikt, många generationer. Jag tror att det har med människans överlevnadsförmåga att göra som har utvecklats under miljoner år (bl a har Darwin och Richard Dawkins lysande teorier på detta område som ger goda förklaringar). Hur kan man mot bakgrund av denna information förespråka det mångkulturella samhället som statsminister Fredrik Reinfeldt gör?

Är det inte tvärtom, att stora skillnader mellan etniska grupper i värsta fall kan leda till krig mellan dessa etniska grupper. Exemplen är otaliga på krig och folkmord. Varför skall vi öka sådana risker och problem i Sverige genom att stora etniska grupper med vitt skilda kulturer skall befinna sig här?

Annonser

Ett svar to “Utlänning blir invandrare”

  1. Göran Olsson Says:

    Tack för en intressant och spännande blogg.
    Instämmer helt.
    Mvh Göran Olsson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s


%d bloggare gillar detta: